předcházející obsah skupiny následující Kamenné a Soví hory
Kamenné a Soví hory - větší formát
Kvůli tomuhle výhledu jsme se uhnízdili právě zde. To je náš rajon, tam rádi chodíme. A vždy se bavíme tím, jak jsou ty kopečky jinak seřazené, když na některý z nich vylezeme. Nejdřív světla - ta jsou zřejmá: "pod nohama" Žacléř, u levého okraje velká města Valbřich a Svídnice. Výrazný hřeben jsou Soví hory, na Velké Sově jsou zřetelně vidět 2 stavby: bíle nasvícená rozhledna a červené světlo na telekomunikační věži. Další výrazná věž je na úbočí Sovích hor.

To, na co jsme zvědavi nejvíc, je ovšem blíž, vezměme to zprava: Světýlko vpravo, utopené v inversi, je nepochybně Ruprechtický špičák. Pod tím výrazným červeným světlem máme nezaměnitelnou siluetu Waligóry - prudký sráz na sever a mělké sedýlko mezi vrcholy. Na ni se promítá (a není tudíž k rozeznání) Suchawa, doprava se táhne hřeben Włostowa. Krásný kousek světa! Pak je inversí zakrytý Przełecz Trzech Dolin a severní hřeben Kamenných hor: vpředu široká Lesista a za ní Sokolka a Stožek a zubatě členitý hřeben od Bukowce po Jeleniec (vpravo vzadu, přímo pod Velkou sovou).

A ještě zbývá ta skupinka úplně vlevo. Tam se na sebe promítá v popředí široký, táhlý Dzikowiec (severozápadní výspa Kamenných hor) a za ním malebná skupinka Czarna Góra (už zase! :-) ) a Wolowiec. Ty se už řadí do Valbřišských hor, ale na tom houbec záleží.

Pořád nemám jasno v těch třech kopcích mezi Czarnou a Velkou sovou. Snad to vyřeší Jirka, má lepší mapu. Jeden z nich (který?) by měl být Kokot (což není nadávka, ale polsky kohout :-) ).

F: listopad 2009, Z: 2009/11   napsat komentář